Så får du till det perfekta TALET!

Går du just nu och oroar dig för ett tal du ska hålla? Kanske är det dags för bröllop, avtackning på jobbet eller födelsedagsfest?

Här kommer konkreta råd, som kommer att lyfta ditt tal!

Inledningen!

Starten på ditt tal är det allra viktigaste avsnittet! Överraska gärna med en koppling som inte är helt given! Det fångar intresset!

Exempel:
2013 skulle jag avtacka en chef. Den nye chefen var tillsatt, men den här dagen skulle den avgående chefen firas!

Denna avtackning skulle ske alldeles efter att drottning Beatrix av Holland abdikerat. Trogna undersåtar hade firat av drottning Beatrix med pompa och ståt. Kronprinsen, den nye kungen, väntade i kulisserna - men den här dagen var det drottning Beatrix som stod i centrum!

Jag inledde talet med att säga:

" I Holland har ett tronskifte just ägt rum..."

Omkring mig kunde jag se en del förvånade miner - vlket var syftet! Intresset var fångat! Sedan gick jag vidare och sa:

"Idag har vi samma situation. Kronprinsen väntar i kulisserna, men idag, Per, vill vi fokusera på dig och det du åstadkommit under dina år som chef!"

Tänk på liknande sätt, när du ska göra din inledning! Försök att utgå från något som du kan jämföra med, gärna aktuellt; Beyoncé i Globen, Prins Alexanders dop, Alicia Vikanders framgångar, något av de kungliga bröllopen, Sara Sjöströms medaljer i vid OS i Rio...

Att jämföra den du ska hylla med en berömd och framgångsrik person ger rätt ton i inledningen! Försök att göra jämförelsen med en twist som överraskar! Var djärv i ditt val av person att jämföra med - det blir det allra bästa; ta ett stort grepp!

Innehåll!

Innehållet ska ha en varm ton. Undvik därför skämt om den du talar till, som berör tillfällen då denne gjort bort sig på något sätt. Säkert roligt för publiken, men inte för personen i fråga. Satsa mer på värme än humor - det blir ett mycket bättre tal.

Våga vara enkel! Det är så du rör andras hjärtan. 


Exempel:
Brudgummens far höll tal till brudparet. Av naturliga skäl kom sonen mest i fokus. Det är helt ok att man fokuserar på sitt eget barn vid denna typ av tal, bara man lyfter in den andra, i det här fallet bruden, vid några tillfällen. 

Brudgummens far hade, under sonens uppväxt, pendlat och kommit hem till helgen. Det uttryckte han så fint när han sa:

"Oavsett hur min vecka sett ut, och vilka framgångar jobbet gett, så var veckans största och bästa stund att kliva in i hallen på torsdagkväll och mötas av dina armar runt min hals. Inget kunde slå detta."

Senare i talet:

"För mig är du perfekt, skulle din fru ändå upptäcka några dåliga sidor hos dig, så kan jag garantera att de kommer från mig och inte från din mamma"

När han sedan vänder sig till den nyblivna svärdottern, så sker också det med samma varma ton:

"Vi har alltid varit så glada over vår son och över vårt liv tillsammans. Men det finns en sak som vi har saknat. En dotter. Och det har vi fått nu!"

Jag kan garantera att den här typen av tal verkligen fungerar. Stämningen blir så varm och förtätad. Många blir berörda och rörda. Precis som det ska vara på ett bröllop!

Avslutningen!

Såklart är det fint om man får till en snitsig avslutning på sitt tal. Det är dock viktigare när man avtackar någon i jobbsammanhang. Vid bröllop och fester räcker det ofta med att man avrundar med att önska lycka till eller tackar för en fantastisk fest. Sedan kan man hurra eller skåla. 

På jobbet kan det vara en snygg avslutning att avrunda med ett VÄLVALT citat! Alltså, välvalt, inte ditt favoritcitat, utan något som verkligen passar till det du sagt. 

Exempel:

Bjuder på ett användbart citat, som faktiskt kan passa ganska ofta när man håller tal till någon på jobbet!

Det är författaren Ben Johnsons ord om sin kollega Shakespeare:

"It´s not of an age, but for all times!"

Sedan kan du säga:

"Det du åstadkommit är inte bara viktigt nu, utan kommer att leva vidare under lång tid framöver!"

Bra slut, helt enkelt! Vem vill inte bli jämförd med Shakespeare!

TRÄNA!

Alltså, det finns inga genvägar! Du måste träna - högt för dig själv! Dela upp talet i mindre bitar och kör lite olika bitar; i duschen, i bilen, på promenaden. Sätt in hörsnäckan, så kan du tala för dig själv utan att det ser konstigt ut!

Minimikrav! Lär dig inledningen utantill! Men helst hela talet...Den tid du lägger ner är absolut väl använd tid! Det blir såååååååå mycket bättre!

Prata inte för fort! Använd dig av det bästa retoriska redskapet! PAUSEN! Spela in dig själv, så kommer du att höra att du pratar för fort - även när du tycker att du tar det lugnt!


LYCKA TILL!
 

Etiketter: retorik hålla tal

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Angelina » Powerwoman!!:  ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”

  • Caroline » Var rädd om gnällspikarna!:  ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”

  • Linda » Underbara Mallorca!:  ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”

  • Christina » Omslaget klart!:  ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”

  • Carl Söderström » Omslaget klart!:  ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”

Bloggarkiv