Måste vi GILLA vår ledare?

Jagar du likes? Förmodligen, i alla fall om du är aktiv på sociala medier och du finns på  Facebook och Instagram. För en del är antalet ”likes” en viktig del av jobbet. Att få många följare och många ”likes” är viktigt för att få ut sitt budskap eller sin produkt. För andra är det en ren fritidssyssla och aktiviteten på sociala medier sker helt enkelt för att man tycker det är kul.
 
Men viktigare än de ”likes” vi får på sociala medier, är de ”likes” vi lyckas skrapa ihop i det verkliga livet. Har du dessutom en  ledarroll av något slag, blir dina verkliga ”likes” i vardagen mycket viktigare än dina virtuella ”likes”.

 Måste vi gilla en ledare?
Just nu kan vi följa höstens amerikanska presidentval. På alla tänkbara sätt har kandidater för de båda partierna, under våren,  tävlat om vem som skulle utses till presidentkandidat för demokraterna respektive republikanerna. Som vi nu vet, slutade den kampen med att Donald Trump blev republikanernas kandidat och Hillary Clinton  demokraternas kandidat.
 
Länge var det tveksamt om dessa två verkligen skulle vinna. Clinton tävlade mot Bernie Sanders, en kandidat med många och hängivna följare. När Sanders till slut beslöt sig för att dra sig ur, var utgången ändå oviss för Clinton. Varför? Man var helt enkelt osäker på om Sanders följare skulle gå över till Clinton. Visserligen representerade de båda samma parti, men som personligheter var de mycket olika.  Elisabeth Drew, amerikansk journalist och författare, kommenterar detta faktum i DN. ( 2016-05-19)
 
”Det främsta skälet till att det vore svårt för Clinton att vinna över Sanders anhängare till sin sida är att många av dem ogillar henne. ”
 
Å ena sidan kanske det verkar helt logiskt; om man inte gillar en person vill man inte heller rösta på den personen. Men i det här fallet – om man betänker hur mycket pengar som läggs ner på dessa kampanjer, hur många personer som finns i kulisserna för att säkerställa att kandidaten just blir så omtyckt som möjligt och att dessa två personer ändå faktiskt representerar samma parti – ja, då blir det verkligt intressant.
 
Trots hela den amerikanska presidentvalsapparaten, så är det ändå samma spelregler i grunden, som gäller för vem som helst av oss.
 
Vilka ledare vill vi ha?
Vi kan vara hur kompetenta som helst, ha fina cv:n och vilja åstadkomma mycket  - men får vi inte personer eller medarbetare med oss, står vi oss slätt. För att våra egenskaper och erfarenheter ska komma till sin rätt, måste vi inse vad som krävs av oss för att vi ska få ”likes” från från omgivning. Vi är, precis som Hillary Clinton, helt beroende av detta.  
 
Hur kan du då som ledare konkret arbeta för att samla på dig ”likes” från dina medarbetare?
 
Så får du många ”likes” som ledare!
En god ledare säger ”vi ”istället för ”jag” och stöttar sin medarbetares utveckling. I stället för att kommendera och peka med hela handen, satsar den gode ledaren på att skapa entusiasm och på att få sina medarbetare att VILJA följa.  En god ledare letar inte efter syndabockar när något går fel, utan gör allt för att hjälpa till att fixa det som inte blev så bra. En god ledare kan placera sig själv i bakgrunden och i stället lyfta fram sina medarbetare genom att se till att de får cred för det som de åstadkommit. En god ledare är ingen besserwisser, utan drivs av en vilja att på ett ödmjukt sätt dela med sig av sin kunskap. En god ledare kan starta upp, driva och gå i mål med sina idéer, utan att tappa bollarna längs vägen.
 
Att läsa om hur en god ledare förväntas vara och agera, känns för många av oss lite tungt. Kanske känner du att allt inte riktigt överensstämmer med hur du är och hur du agerar. Förhoppningsvis kände du så  - då är det bara att jobba vidare med de områden som idag inte fungerar optimalt.
 
Om du däremot tyckte att det var en bra sammanfattning av din ledarstil, kanske du ska tänka till…ödmjukhet är en viktig del i ett gott ledarskap. Här behöver vi alla träna – även Hillary Clinton…
 
 
                                                                                       
Etiketter: ledarskap

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Angelina » Powerwoman!!:  ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”

  • Caroline » Var rädd om gnällspikarna!:  ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”

  • Linda » Underbara Mallorca!:  ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”

  • Christina » Omslaget klart!:  ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”

  • Carl Söderström » Omslaget klart!:  ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”

Bloggarkiv