Viss motgång skapas av ledaren själv!

I tisdags föreläste jag i Ängelholm om Att leda i med - och motgång! Viktigt och angeläget ämne! Viktigt att inse att allt ledarskap befinner sig i en ständig växelverkan mellan medgång och motgång! En annan typ av ledarskap existerar inte! Viktigt att tänka på - särskilt i tider av motgång, när det känns som om motgången kommit för att stanna...

I min föreläsning lyfte jag bl.a. att vi har lätt att beskriva motgång på samma sätt som regn, d.v.s. något som bara händer, bortom vår påverkan - regnar det, så regnar det, bara att acceptera. Och visst - ibland kan det vara precis så med motgång, om vi tänker på finanskriser och annat utanför vår kontroll. Men jag skulle ändå vilja påstå att en hel del motgång skapas av ledaren själv, genom ett alltför omedvetet ledarskap.

Det kan handla om en låg egen uppfattning om hur jag som ledare uppfattas av medarbetare och kunder.
Det kan också vara så att jag som chef/ledare brister i att föra mina projekt från start till mål, med involverade och engagerade medarbetare i båten. Uttryck som "vad hände egentligen med..." och "var det inte nu vi skulle" tillhör vardagen.

Motgång kan också skapas genom att ledaren inte ser och bemöter sina medarbetare utifrån vars och ens personlighet. Att se och bekräfta var och en är helt nödvändigt för att kunna bidra till att medarbetare trivs och utvecklas optimalt. När ledarskapet brister gror konflikthärdar både här och där. Helt onödiga sådana, som med ett annat ledarskap skulle ha kunnat undvikas. 

Vad har du i ditt ledarskap som du behöver jobba bort, för att säkerställa att du inte med ditt sätt att leda skapar problem och motgång för dig själv? Problem som du skulle kunna slippa, med ett mer medvetet ledarskap...

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Angelina » Powerwoman!!:  ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”

  • Caroline » Var rädd om gnällspikarna!:  ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”

  • Linda » Underbara Mallorca!:  ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”

  • Christina » Omslaget klart!:  ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”

  • Carl Söderström » Omslaget klart!:  ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”

Bloggarkiv