Från vision till verklighet!!

Jamen, det är ju så härligt - det där med att få en idé, som man bara känner är så där briljant och strålande! Redan innan något alls har hänt ser man hela resultatet framför sig.

MEN. Hur kommer jag dit? Hur får jag med mig andra? Hur gör jag för att inte tröttna när allt tar längre tid än jag tänkt?


Här kommer mina bästa tips! Som jag ser det, finns det fyra avgörande faser!

Fas 1

Du har fått möjlighet att presentera din idé inför andra. Nu gäller det! I din iver att få dina lyssnare att se det du ser och känna det du känner, så gasar du på för fullt med iver och entusism. Till din förvåning ser dina åhörare inte alls särskilt engagerade ut, snarare tillbakalutade och avvaktande. Du tolkar deras attityd, som att de inte förstått hur mycket du brinner för din idé - därför lägger du på ännu mer iver och entusiasm.

Fel!

Dina åhörares reaktion beror sannolikt på att de känner sig överraskade - och kanske överkörda av ditt engagemang. Du har tänkt på detta länge - för dem som lyssnar är det första gången de tänker i dessa banor!

Råd!

Behåll ditt engagemang, men tona ner lite. Visa att du förstår att idén är ny för dem. Ge dem tid att fundera. Kanske ska du boka ett nytt möte om ett tag, när de hunnit fundera på ditt förslag.

Fas 2

Nu är det dags för nästa möte. Du kanske känner dig lite nedslagen, med tanke på deras ljumma reaktion förra gången. Då kommer du förmodligen att bli överraskad nu. Ofta är det så, att när gruppen nu hunnit tänka igenom det nya förslaget, så kan det vara en mycket mer positiv grupp som du möter denna gång.

FEL!

Om engagemanget från gruppen nu är påtagligt, är det lätt som ledare att tro, att nu rullar det och att allt kommer att lösa sig av sig sjävl.

Inget kunde var mer fel! Det är nu du verkligen måste dra på dig ledartröjan; fördela ansvar, utse sammankallande, sätta deadlines och dokumentera. Gör du inte det, som ledare, så kommer du efter ett tag att mötas av frågorna;

"Hur blev det egentligen med...? Var det inte nu vi skulle...?

Inte bra...

Fas 3

Deadlines börjar närma sig. Som ledare, sitt inte lugnt i båten i tron att alla jobbar febrilt för att bli klara till deadline! Jag lovar- det gör de INTE! Om du vill undvika att behöva skälla på din grupp för att de inte är klara till deadline, så - kolla upp deadline INNAN deadline. Var lite "glad - men jobbig". Flytta ALDRIG fram en deadline, oavsett vilka argument du möts av!

Fas 4

Ni är klara! Så härligt! Kanske tänker du tillbaka på när du fick idén och det finns en risk att du får lust att berätta om hur det gick till när du började tänka i den här riktningen. GÖR INTE DET! Nu är det NI som firar! Om du lyckats riktigt bra som ledare  - kanske de t. o. m. glömt att det var din idé!

Lycka till!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Angelina » Powerwoman!!:  ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”

  • Caroline » Var rädd om gnällspikarna!:  ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”

  • Linda » Underbara Mallorca!:  ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”

  • Christina » Omslaget klart!:  ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”

  • Carl Söderström » Omslaget klart!:  ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”

Bloggarkiv