Håll ut i ditt ledarskap!

I senaste JUNIA hittar du en spännande intervju med Sarah Sjöström och jag skriver om hur viktigt det är att du håller ut i ditt ledarskap! Du hittar artikeln under bilden!

Nu har vi just stängt dörren till 2017 och ett nytt år ligger framför. Det är den tiden på året då vi ofta funderar på de situationer och sammanhang vi står i. Kanske är det tid att pröva något nytt? Dags att göra något annat? Ska jag verkligen fortsätta i samma roll även 2018?
 
Som ledare är utmaningar och påfrestningar ofta påtagliga. Det gäller allt ledarskap, oavsett på vilken nivå du leder, i vilket sammanhang du står eller hur många du förväntas leda. I det ögonblick du säger JA till ledarrollen,  förändras förväntningarna på dig och kraven ökar. Detta är en oundviklig del av ledarrollen, som delas av alla ledare; presidenter, avdelningschefer och ideella ledare. Frågorna är många och påträngande; hur blev det egentligen med..?, var det inte nu vi skulle…?, har ni i ledningen funderat över hur vi löser…?, hur ser processen ut framöver?, har ni någon plan för hur vi ska arbeta för att uppnå…?
 
Ska jag verkligen fortsätta som ledare?
 
Listan på frågor kan bli hur lång som helst. Att stå i denna skur av frågeställningar och förväntningar är tröttande. Så påfrestande att det kan vara nära till hands att ifrågasätta sin egen roll som ledare. De frågor som ställs, bedömer också du som relevanta.  Du tvingas än en gång konstatera, att mycket inte blev som det var tänkt och inte heller hände inom den tidsrymd som var planerad.
 
I det här läget är det lätt att tänka; kanske skulle jag göra något annat. Slippa att stå i spetsen för arbetet, inte längre behöva känna dessa krav och förväntningar utan bara vara en ”vanlig” medarbetare. Att de tankarna dyker upp är både förståeligt och mänskligt. När vi utsätts för tryck av olika slag, är det lätt att börja titta efter en utväg. Men mitt råd till dig är: Gör inte det!
 
1. Dra igen din bakdörr!
 
För att du ska lyckas med ditt ledarskap, behöver du utmana din uthållighet. Det innebär att du, när du tackar ja till en ledarroll, samtidigt måste bestämma dig för att dra igen alla bakdörrar. Att varje gång du utmanas och ifrågasätts, fundera på om du verkligen ska fortsätta som ledare fungerar inte. Det leder bara i en riktning. Till slut kommer du att välja bakdörren.
 
Tänk dig tanken, att ett par föräldrar som just fått barn skulle gå in i föräldrarollen med tanken att:
 
 ”Vi prövar lite och ser hur det går… Känns det som att vi lyckas bra som föräldrar, så stannar vi kvar i föräldrarollen – annars kliver vi av.
 
Ja, ni hör ju själva! Själva förutsättningen för att lyckas som föräldrar är just att alla bakdörrar dras igen, stängs och nycklarna kastas bort. Att beslutet är fattat att bli kvar, oavsett vad om händer, utgör grunden för barnets möjligheter att utvecklas.
 
Detsamma gäller den grupp du är satt att leda. Om du stänger dina reservutgångar och bestämmer dig för att stå kvar, oavsett utmaningar och svårigheter, så ger du både dig själv och din grupp de bästa förutsättningarna för att lyckas.
 

2. Jämför inte ditt ledarskap med andras!
 
Mitt andra råd till dig är att sluta jämföra dig med andra. När vi tittar oss omkring och jämför vår egen framgång som ledare, med andras ledarskap är det lätt att misströsta. Vi hittar alltid ledare att jämföra oss med, som vi uppfattar lyckas mycket bättre med sitt ledarskap än vad vi själva gör.
 
Vägen fram till ett gott och fungerande ledarskap, ser inte likadan ut för någon av oss. Vi står alla i olika sammanhang, vilket i sig innebär olika möjligheter. Ingen grupp är den andra lik, utan varje grupp rymmer en unik kombination av olika personlighetstyper.  Detta innebär att någon exakt utvecklingskurva över tid som stämmer in på allt ledarskap och alla ledare – den finns inte.
 
Håll ut och acceptera din egen utvecklingskurva som ledare, utan att jämföra dig med andra. Det kommer, över tid,  att ge dig den framgång som ledare som du drömmer om. Så – gå vidare in i 2018, med ett förnyat beslut att stanna kvar i din ledarroll, oavsett vad året som ligger framför kommer att innehålla.  Så blir du en trygg och stabil ledare, som andra kan ta rygg på!
 

 

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Angelina » Powerwoman!!:  ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”

  • Caroline » Var rädd om gnällspikarna!:  ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”

  • Linda » Underbara Mallorca!:  ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”

  • Christina » Omslaget klart!:  ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”

  • Carl Söderström » Omslaget klart!:  ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”

Bloggarkiv