Så blir drömjobbet ditt!

Under en tid har du känt att du snart är redo att gå vidare till ett nytt jobb. Du kanske surfar runt lite planlöst på nätet – och plötsligt ser du det! Ditt drömjobb! Ivrigt läser du igenom annonsen och ju längre du läser, desto mer känner du lust att söka jobbet. Så kommer du till raden; välkommen med din ansökan…

Då är det dags att sätta samman ett CV och ett personligt brev – din biljett till den åtråvärda intervjun som kanske i slutändan innebär – nytt jobb…! Men… vad ska man skriva? Vad ska man inte skriva? Och hur ska egentligen CV: et se ut…? Och hur personligt är ett personligt brev?

De flesta känner ett visst motstånd, när det gäller att sätta ihop sitt brev och sitt CV. Under årens lopp har jag fått många frågor kring detta. Här kommer nu en liten guide – några råd att ta fasta på, när du ska sätta ihop ditt optimala CV och ett personligt brev som inte går att motstå!


Ditt CV
Låt ditt CV inledas med ett brevhuvud, som innehåller namn, adress, mobil, mail och personnummer.

Använd sedan rubriker för att på ett smidigt sätt få en indelning av ditt CV. Börja med nuläget! Låt första rubriken bli Min arbetssituation idag. Gör en sammanfattning av vad du jobbar med idag, där det också framgår hur länge du haft din nuvarande tjänst.

Gå sedan vidare till Utbildningar och kurser och därefter Arbetslivserfarenhet. Under dessa rubriker beskriver du dina utbildningar och din arbetslivserfarenhet i kronologisk följd.

Under rubriken Andra erfarenheter kan du ta upp sådant du gjort som inte riktigt ryms under de tidigare rubrikerna; som styrelseuppdrag, ideella uppdrag, kommittéer, kortare projekt eller liknande.

Om du behärskar andra språk, så kan du nämna detta under rubriken Språk. Tala då också om i vilken utsträckning du behärskar dessa språk; t. ex. enligt kategorierna modersmål, mycket bra eller grundläggande.

Avsluta med rubriken Referenser. Skriv där att dessa kan ges på begäran. Det innebär att du måste vidtala dessa personer, så att de är beredda och du genast kan uppge deras namn vid förfrågan.


Ditt personliga brev
Läs noggrant igenom annonsen! Annonsen innehåller alltid nyckelord, som är viktiga att identifiera. För att ge ett gott intryck - utgå från dessa när du skriver ditt brev!

Inledande del
Inled brevet med ditt namn och berätta sedan direkt varför du är intresserad av just det här jobbet.
Gå sedan vidare till att kort berätta om ditt nuvarande jobb och vad det är som gör att du upplever det som roligt och stimulerande.


Personlig del
Därefter kan det passa att du säger något om dig själv som person. Här gäller det dock att vara vaksam. Att själv rada upp sina många goda egenskaper, ger inte ett bra intryck. Snarare tvärtom. Inled stycket med orden:

Som person är jag…
Tänk noga efter vad som verkligen kännetecknar dig och vad som är relevant i sammanhanget. Beskriv dig själv med egenskaper som säger något om hur du tar dig an jobbet; t.ex. drivande och nyfiken.

För att beskriva mjukare värden - utgå från dina medarbetare! Vilka egenskaper tycker de präglar dig? Om du inte vet, så fråga någon du känner förtroende för! Din egen beskrivning av dig själv får större trovärdighet och tyngd om du använder formuleringen;

Från mina medarbetare har jag fått höra att jag är ödmjuk, öppen och lyssnande…
Stanna vid tre eller fyra egenskaper, som du bedömer karaktäriserar dig och har relevans för det jobb du söker. I det här stycket kan du också nämna om din familj och dina intressen. Håll det enkelt! Bli inte för mångordig!


Annonsdel
Utgå sedan från annonsen; om det står att arbetsuppgifterna som, t.ex. förskolechef innefattar arbetsledning, personalansvar och ekonomiansvar, så kan du lämpligtvis inleda brevets två följande stycken, genom att utgå från dessa nyckelord.

Som arbetsledare är jag…
Som personalansvarig är jag…

Att inleda stycken på samma sätt, ger en fin helhet. Gå sedan över till att berätta om din erfarenhet av ekonomiansvar genom att inleda stycket med:

När det gäller ekonomiansvar…

Om du hittat ytterligare nyckelord, så kan du gå vidare med ytterligare ett stycke som inleds med frasen;

När det gäller…


Avslutande del
Låt det avslutande stycket inledas med:
Varför skulle jag passa som förskolechef?

Sammanfatta kort, vad i din erfarenhet och din personlighet, som enligt din bedömning, gör att du passar för jobbet. Avsluta med att förmedla att du verkligen är intresserad av jobbet och att du hoppas på att få komma på en intervju!

Nu har du skapat ett bra och översiktligt CV och ett intressant och genomtänkt brev! Det är viktigt att ägna lite tid åt detta, för att ge dig själv de bästa förutsättningar att bli en av de utvalda som får komma på intervju!

Lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Angelina » Powerwoman!!:  ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”

  • Caroline » Var rädd om gnällspikarna!:  ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”

  • Linda » Underbara Mallorca!:  ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”

  • Christina » Omslaget klart!:  ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”

  • Carl Söderström » Omslaget klart!:  ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”

Bloggarkiv