Kallad på jobbintervju? Så visar du ditt bästa jag!
Att nå fram till att just du blir den som väljs till drömjobbet du sökt, är ett avancerat arbete, som kräver både eftertanke och förberedelse från din sida.
För ett par veckor sedan tipsade jag om hur du får till ditt cv och det optimala personliga brevet! Läs hela den artikeln i ett tidigare blogginlägg!
I den här artikeln har jag samlat mina bästa tips, för att du ska kunna visa ditt bästa jag under jobbintervjun! Läs hela artikeln under bilden!

När jag fick min första lärartjänst i augusti 1982, hade jag inte träffat en enda person innan terminsstart. Inte heller hade jag besökt skolan. På den tiden sågs det som en självklarhet att det var betyg och anställningstid som rangordnade de sökande till lärartjänster. Osannolikt med dagens ögon sett- men 1982 sågs detta tillvägagångssätt som det absolut mest rättvisa. Betyg och anställningsår avgjorde och inget avseende fästes vid personen.
När Allesandro Catenacci skulle anställa personal till hotel Nobis i Stockholm, berättade han i DN (2010-11-19) att han föredrar att satsa på människor med stor talang men mindre erfarenhet.
”För mig var det självklart, karaktärsdragen är allt för mig, ” säger Catenacci.
Ja, det är onekligen långt mellan hur jag fick min första anställning och Allesandro Catenaccis anställningspolicy 2010! Idag anställs inte heller lärare enbart på sina betyg och meriter. Det som idag gäller, för i stort sett alla jobb, är att det börjar med ett cv, men avgörs av det personliga mötet – jobbintervjun.
Vilken typ av jobb har du sökt?
Vad tittar chefen efter när du kommer på jobbintervjun? Är det ett jobb där du förväntas vara ansiktet utåt för företaget, läggs stor tyngd på hur du uppfattas. Det första intrycket blir än viktigare. Du kanske tycker att det känns ytligt och orättvist att ditt cv och dina meriter kommer i skymundan. Så kan det givetvis kännas, men du har ändå allt att vinna på att gilla läget och fundera på hur du ska ge ett positivt intryck så snabbt som möjligt.
Om det jobb du sökt inte direkt handlar om att möta kunder, patienter, elever eller gäster, så bör du ändå ställa in dig på att du som person kommer att granskas. Bland viktiga frågor som den intervjuande chefen ställer sig finns frågan hur du kommer att smälta in på företaget. Den bistra sanningen är att alla villa ha den som är glad och som spontant känns enkel att kommunicera med.
Vad vill chefen se?
I intervjun vill chefen möta en person som känns naturlig och avspänd. För dig innebär det att du bör tänka igenom dina kläder; dels i förhållande till den klädkod som företaget har, men också utifrån dig själv. Att du känner dig bekväm och avslappnad i de kläder du valt är viktigt. Om du klätt dig i något som du inte trivs med, så kommer du att ge ett spänt intryck.
Försök att ge ett glatt intryck! Ett leende föder ett leende! Vi tillbringar många timmar med våra arbetskamrater – om du verkar sur och inåtvänd, så förminskar du din möjlighet att få jobbet. För inte så länge sedan mötte jag en chef som uttryckte just detta:
”Visserligen var han kompetent, men han var så dyster. Därför fick han inte jobbet.”
Det kan kännas både hårt och orättvist, men är ett faktum. Försök att visa den glada sidan av dig själv; tänk på det som ger dig glädje – glädje över hälsa, barn, livskamrat, vänner, hem eller det som du har din glädje i. Tänk på det på väg till intervjun, låt dig fyllas av tacksamhet och utstråla detta när du stiger in till intervjun!
Utstråla energi! Gå med raska steg in i rummet. Hälsa med ett fast handslag och tydlig ögonkontakt. Behåll den ögonkontakten genom samtalet. Var närvarande i stunden – stäng ute alla andra tankar och koncentrera dig på samtalet.
Vad vill chefen höra?
I din strävan att framstå som duktig kan du falla för frestelsen att prata oreflekterat om dig själv och dina framgångar. Som alltid gäller – lagom är bäst! Tala om vad du kan – men också vad du inte kan. Försök att ge en helhetsbild av dig själv, som också innebär att du vågar blotta dina svagheter. Förbered dig innan – testa gärna det du tänker säga på någon du har förtroende för. Var öppen för feedback från den personen. Försvara inte det du tänkt säga, utan tänk i stället att om din vän/kollega reagerar på vissa saker, så finns det risk att också den chef du möter vid jobbintervjun tänker likadant.
Se jobbintervjun som ett jobb i sig! För att lyckas behöver du förbereda dig! Lycka till!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Angelina » Powerwoman!!: ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”
-
Caroline » Var rädd om gnällspikarna!: ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”
-
Linda » Underbara Mallorca!: ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”
-
Christina » Omslaget klart!: ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”
-
Carl Söderström » Omslaget klart!: ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”