Så får du bästa starten på nya jobbet!

I senaste JUNIA skriver jag om den viktiga första tiden på nya jobbet – hur du gör för att komma in på ett bra sätt, så att både du och din kompetens får den uppskattning ni förtjänar! MEN – för att nå dit är det en del att tänka på! 

Här nedanför får du hela aritkeln, samt även ett test du kan göra, för att stämma av vad just du behvöver tänka extra på !


Så får du bästa starten på nya jobbet!
 

Har du just fått nytt jobb? Grattis! Att börja på ett nytt jobb är oftast en mix av många olika känslor. Ett stråk av vemod kanske, för det jobb och kanske framför allt, de kollegor som du lämnat. Förväntan och upprymdhet – att börja ett nytt jobb känns otroligt spännande och kul! OCH. En viss bävan – för hur ska det nya jobbet bli? Kommer jag att trivas med arbetsuppgifter och kollegor? Och den fråga som kanske mal allra längst in – kommer mina nya kollegor att uppskatta mig och det jag kan?
 
Precis i starten på ett nytt jobb, har de flesta alla antenner utfällda. Det är så mycket du vill få grepp om, samtidigt som du är mån om att komma in i arbetsgemenskapen – och att få visa det du faktiskt kan. Allt detta är bra, men du bör ändå tänka till några varv, innan du går all in på ditt nya jobb.
 

Hur uppfattar andra mig?
 
Att bli omtyckt och uppskattad som medarbetare är viktigt för att du ska trivas på ditt jobb. Att känna att du blir en del av arbetsgemenskapen är en nödvändighet. Denna längtan kan ibland föra oss lite fel. I din iver att bli bekräftad, kanske du anstränger dig extra hårt för att vara trevlig, glad, uppskattande och hjälpsam. Allt detta är såklart bra. Problemet infinner sig om du tagit i så från tårna, att du bara orkar leva upp till denna ultimata version av dig själv under ett par veckor. När du sedan blir varm i kläderna, faller du utmattad tillbaka till ditt ”vanliga” jag. Eftersom du vant dina nya arbetskamrater vid den sprudlande versionen av dig själv, kommer de att undra vart den personen tog vägen. Så även om du är glad, trevlig, hjälpsam och helt ok i ditt ”vanliga” jag, så finns en risk att de ändå ”inte känner igen dig” och kanske till och med tycker att du verkar sur och inåtvänd. Så – lagom är bäst helt enkelt! Lägg dig på en nivå som du känner att du kommer att orka upprätthålla under hela din period på detta jobb. Att du som medarbetare är igenkännlig och förutsägbar, skapar en skön rytm i vardagen.
 
Var noga med att visa att du uppskattar dina nya arbetskamrater, genom att sätta dig tillsammans med dem vid fikastunder och luncher. Inbjuds du någon social aktivitet utanför jobbet, är det viktigt att du tackar ja. Lyssna in, visa ditt intresse av dem som personer. Ta inte över samtalen genom att berätta om dig själv. Invänta deras frågor och känn av hur mycket plats det är lämpligt att du tar.
 
Vad kan jag bidra med?
 
När vi är nya på en arbetsplats, har vi oftast ett behov av att visa vilket bra val det var, att plocka in just mig. Detta kan ta sig uttryck i att man direkt första dagen,  kommer med förslag och idéer på sådant som du tycker skulle kunna göras bättre eller annorlunda. Till din förvåning, är det få, om ens några som hänger på. De flesta av dina nya arbetskamrater försvarar förmodligen sitt arbetssätt och sina rutiner. I det läget kan det hända att du blir ännu mer ivrig att förklara hur mycket bättre det skulle bli med ditt sätt att tänka. Till din förvåning känner du då att motståndet mot det du förslår hårdnar ännu mer.
 
Ta det lite lugnt!
 
Att komma in på ett nytt jobb och direkt signalera att man vill förändra och påverka och på det sättet visa att man är en lyckad rekrytering är mänskligt. Denna önskan kan bli särskilt påtaglig, om du tackat ja till ett jobb där du känner dig lite osäker på om du verkligen är uppgiften vuxen. Den känslan av osäkerhet,  kan leda till att du redan innan du hunnit sätta dig in i jobbet, har förslag på förändringar och nya sätt att jobba. Det är inte att rekommendera. Receptet för att på ett bra sätt komma in på en ny arbetsplats, är istället att var ödmjuk, inlyssnande och ställa många frågor. Skicka ut signalen att du är där för att lära. Var hjälpsam och ryck in där du ser att det behövs extra händer. När du gör det får dina nya arbetskamrater redan initialt en positiv uppfattning om dig. Var berömmande och uppskatta sådant som du lägger märke till och gillar. Håll ner huvudet ett tag; se och lär, lyssna in – var ödmjuk.
 
Din lyckade start på nya jobbet – en process!
 
När det har gått en tid, kommer du att bli tillfrågad om hur du ser på olika situationer och om du har några förslag. När det händer har du andras öron på ett helt annat sätt, än om du är för snabb med att själv ta initiativet. Vänta in dina nya medarbetare – tids nog kommer de att vilja lyssna på och ta till sig det du vill säga.
 
För att få en bra start på ditt nya jobb, behöver du se det som ett långsiktigt projekt. Tänk inte att du ska komma in i jobbet direkt eller att du omedelbart ska komma in i arbetsgemenskapen. Låt det ta lite tid, då uppnår du det bästa resultatet! Lycka till på nya jobbet!
 
                                    
 
                                                                                


Så får du bästa starten på nya jobbet
 
Checklista!

 
Genom den här checklistan får du koll på vad du behöver tänka lite extra på innan du stegar in på ditt nya jobb!
 
Kryssa i det som stämmer på dig! Var extra uppmärksam på de områden där du inte satt kryss i boxarna!
 

1.Jag försöker var trevlig, glad och uppskattande – mitt bästa jag utan att överdriva!
 
2.Jag ställer många frågor om hur de jobbar och om hur allt fungerar.
 
3. Om jag direkt ser saker, som jag tycker borde göras annorlunda, så håller jag inne med detta i början.
 
4. Jag försöker utstråla att jag är där för att lära mig – detta oavsett om jag haft liknande jobb tidigare. Detta är ändå en ny arbetsplats med sina rutiner och arbetssätt.
 
5. Jag sätter mig med mina nya arbetskamrater vid fika och luncher.
 
7. Jag tackar ja till sociala aktiviteter utanför jobbet.
 
6. Jag ställer frågor och intresserar mig för mina nya arbetskamrater.
 
7. Jag tar inte över samtalen och börjar prata om mig själv.
 
8.Jag börjar inte mina inlägg med orden ”På mitt förra jobb, där gjorde vi…”
 
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Angelina » Powerwoman!!:  ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”

  • Caroline » Var rädd om gnällspikarna!:  ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”

  • Linda » Underbara Mallorca!:  ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”

  • Christina » Omslaget klart!:  ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”

  • Carl Söderström » Omslaget klart!:  ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”

Bloggarkiv