Om att välja sina strider …
Är du bra på att välja dina strider? I senaste JUNIA skriver jag om vilka strider du ska ta – och vilka du ska släppa! Här finns energi att spara!! Du hittar hela artikeln samt ett test här nedanför! Läs och stäm av vad du behöver tänka lite extra på!

Om att välja sina strider …
Ibland kanske man ska lägga band på sin iver att kommunicera hur rätt man har … Denna lärdom fick jag med mig som en bonus, efter en föreläsning för många år sedan.
Föreläsningen flöt på fint, helt enligt plan. När vi sedan åt lunch, hade jag arrangören till bordet. Han kommenterade då hur fint jag och min kollega hållit den utsatta tiden och jag tackade för uppskattningen. Och där borde jag ha stannat. MEN – det gjorde jag inte. I stället gick jag vidare och föreslog att en klocka kunde placeras på väggen längst bak i konferensrummet. Det underlättar för alla föreläsare och ser dessutom trevligt ut, om inte föreläsaren behöver kolla på armbandsuret (detta inträffade före plattor och mobiler), vilket är svårt att göra omärkligt. Arrangören valde då att bara skoja bort mitt förslag genom att säga:
”Det spelar ju inte så stor roll, för det är ju ändå inte något problem att kolla klockan, även om den sitter på armen. Det gör jag ofta vid möten och det sker helt omärkligt, utan att någon ser detta.”
Här borde jag ha släppt diskussionen om klockan. MEN – det gjorde jag inte … Istället tog jag detta vidare genom att säga:
”Alltså, du tror att det inte märks när du tittar på klockan!”
Detta glada utrop följde jag sedan upp med en livfull imitation av uppdragsgivarens beteende vid ett tidigare möte med mig. Hur han stelt hade manövrerat med kavajärmen, för att kasta en, som han själv trodde, omärklig blick på sitt armbandsur. Uppvisningen väckte stor munterhet bland alla runt bordet – utom hos uppdragsgivaren själv. Behöver jag säga att det inte blev några fler uppdrag från det företaget?
Hur vet jag vilka strider jag ska släppa?
Jag kom att tänka på denna händelse för ett tag sedan, när jag mötte en säljare som berättade om ett tillfälle, när han suttit ute hos en kund och diskuterat en offert. Ett par saker som kunden med bestämdhet slog fast, stämde inte. När säljaren påpekade detta, så höll kunden ändå fast vid att kundens beräkningar var de korrekta. De diskuterade detta en stund, men utan att kunden på något sätt lät sig påverkas av argumenten som talade för att beräkningen inte var helt korrekt. I det läget, berättade säljaren, kände han att han måste göra ett val. Antingen köra på med mer argument, fakta och underlag, tills dess att kunden inte skulle kunna göra annat än att backa. Det andra alternativet var att bestämma sig för att låta samtalet rulla vidare mot det riktigt viktiga – förhoppningsvis ett avslut. Som säljaren sa:
”Kunden medgav aldrig att han hade fel, men någonstans så kände jag ändå att han börjat vackla i sin uppfattning, men att han inte ville visa mig det. Hade jag kört på och överbevisat honom; trängt in honom i ett hörn – ja, då tror jag att vår relation hade tagit skada och på sikt var ändå bibehållen relation det verkligt viktiga.”
Kloka reflektioner. Detta kan man såklart inte kopiera rakt av – ibland är sakfrågan överordnad och då får man köra ända in i kaklet. Om du hamnar i ett läge när detta krävs, försök ändå att hålla ett öga på vad som händer med er relation i den processen.
Vad händer om jag satsar på att vinna alla diskussioner?
”Sårade människor samarbetar inte.”
Det tycker jag mig ha funnit belägg för genom åren. Så, om din motpart har fel, även om det är ett faktafel, försök ändå att se the bigger picture – är det avgörande att alla fakta i ert samtal är helt korrekta för att ni ska nå det utfall som ni önskar – ja, då måste du köra på. MEN – sträva efter att välja dina strider. Jag är helt övertygad om att du ibland kan släppa dina argument i en diskussion och att ni ändå kan hamna där du önskar – trots att du valde bort att driva din samtalspart till att ödmjukt säga; ”jag har fel, du har rätt.” Kanske härligt att höra, men inte sällan har relationen då fått en törn.
Om dina vinster alltid leder till att du förlorar annat som också är viktigt – ja, då vinner du en pyrrhusseger. Pyrrhus var en kung, som i ett slag mot romarna år 279 f. Kr. visserligen vann slaget – men led stora förluster vad gällde manskap. Det var i det sammanhanget han ska ha sagt de berömda orden:
”En sådan seger till – och jag är förlorad!”
Det gäller också oss idag – när stridslusten flammar upp; du vill ha rätt och visa på andras fel eller du vill visa din poäng genom att göra dig lustig över andra – lägg band på dig och fundera på vad som är verkligt viktigt i det långa perspektivet.

Test
Om att välja sina strider …
Hur viktigt är det för dig att ha rätt? Är det ibland så viktigt att detta hindrar dig från att se vad som i slutändan betyder något? Känner du att din längtan att ha rätt, ibland tar överhanden, så är du i gott sällskap. Så är det för oss alla ibland. Just därför kan det vara bra att tänka till – vi har ofta vissa speciella områden eller frågor som triggar oss det där lilla extra och gör oss förblindade. Det är då vi kan förlora stort i slutändan – när du en gång har trängt in en person i ett hörn och täppt till alla flyktvägar – ja, då är det lätt att den personen i fortsättningen kommer att gå krokar för att inte hamna i diskussion med dig.
Titta igenom listan nedan! Inom vilka områden är du särskilt sårbar, och har svårt att släppa taget, fastän du innerst inne känner att det nog vore det bästa – i alla fall om bibehållen relation är viktig att bevara!
Sätt ett kryss vid de områden som stämmer in på dig!
- När någon berättar något som innehåller ett faktafel – berättelsen håller ändå ihop, men ändå…rätt ska väl alltid vara rätt, eller…?
- När någon avfärdar något som du irriterar dig på med ett ”äsch, det spelar väl ingen roll…!”
- När någon lägger fram en idé som sin egen och du vet att den idén var det ursprungligen DU som kom med…
- När ni diskuterar två olika alternativ, där du känner att den ena alternativet absolut är bäst på grund av den dokumentation ni båda tagit del av – men när den andre hävdar att det andra alternativet ändå är det ni ska välja …
- När du under en längre tid irriterat dig på en person och ni nu diskuterar en småsak, så blir du envis i att det är ditt alternativ som ska väljas, trots att du egentligen inte har så starka åsikter som man skulle kunna tro, när man hör dig. Det som driver dig är att vinna över honom/henne!
- När någon angriper något som är en hjärtesak för dig; det kan vara personer som står dig nära eller åsikter/övertygelser som betyder mycket för dig – kan du då lyssna och samtala – utan att drivas av lusten att till varje pris övertyga den andre om hur fel han/hon har?
Ibland passar det att med kraft föra fram sin åsikt. Dock är det ett faktum, att om du vill att andra ska lyssna på dig, dina förslag och dina åsikter – då är du beroende av att ha goda relationer till din omgivning. Så välj dina strider – vilka ska du ta och vilka ska du släppa?
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Angelina » Powerwoman!!: ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”
-
Caroline » Var rädd om gnällspikarna!: ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”
-
Linda » Underbara Mallorca!: ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”
-
Christina » Omslaget klart!: ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”
-
Carl Söderström » Omslaget klart!: ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”