Vem är en bra ledare?

I senaste JUNIA skriver jag en artikel, där jag ställer frågan: Vem är en bra ledare? Vill du veta svaret på den frågan, så läs hela artikeln här nedan! Du hittar också ett träningsguide, där du kan kolla vad du behöver tänka på för att ditt ledarskap ska lyfta mot nya höjder!


Vem är en bra ledare?
 
Många är idag på spaning efter bra ledare. Ledare att imponeras av och, kanske, försöka efterlikna. Inte sällan faller våra blickar på ledare med en särskild karisma som verkar få alla att vilja följa; ambitiösa personer som med inrutade dagar kombinerat med hårt jobb lyckas nå sina uppsatta mål. När vi med ett utifrån perspektiv studerar dessa framgångsrika ledare, så är det lätt att lite svepande ge dem omdömet – vilka bra ledare! Men stämmer det? För att få svar på den frågan, behöver vi fundera på vad som krävs för att vara – och förbli en bra ledare.
 

Vem är en bra ledare?
 

Mitt svar på den frågan är  – ingen! Inte om vi med omdömet bra ledare, menar en ledare om är helt perfekt dygnets alla timmar, alla månader, år efter år. Den ledaren finns inte.
 
Om vi tänker oss en ledare som en cirkel bestående av tårtbitar, så har, oftast, den ledare som får omdömet bra ledare, en större tårtbit som innehåller sådant som ledaren hanterat väl. MEN – i resten av cirkeln finns en mängd mindre tårtbitar som alla representerar sådant som inte blev så bra; ett beslut som inte var helt genomtänkt, ett tillfälle när ledaren var för snabb, en medarbetare som ledaren inte lyckades nå fram till, ett tillfälle när ledaren inte lyssnat tillräckligt …
 
En ledare är helt enkelt också en vanlig människa – och det gäller även de ledare som vi beskriver som bra ledare. Ledarskapet kan verka klockrent, men bortom det vi ser, finns alltid sådant som inte blev helt optimalt.
 
Hur blir man då en bra ledare?
 
Gemensamt för många av de ledare som vi beskriver som bra ledare är att de har knäckt koden – koden till vad som gör att ditt ledarskap växer, blomstrar och utvecklas år för år.
 
Jag har just avslutat ett av de Mentorprogram som jag driver. Under detta program har jag haft förmånen att få följa en ung chef i ett stort internationellt bolag.  Under vår utvärdering av programmet ställde jag frågan vad som krävs för att fortsätta att utvecklas som chef och ledare. På den frågan svarar denna unga chef:
 
”Det som krävs är att vara open minded och tillåta sig själv att leta efter förbättringspunkter i sitt ledarskap, vilket kanske kan vara svårare, desto fler år man har i yrket. ”
 
Som ledartränare gläds jag verkligen över denna unga chefs svar. Han har definitivt knäckt koden.  Koden är ständiga förbättringar – att inte låta sig nöjas med att ”det är väl ok”, utan att aktivt orka leta efter sina förbättringspunkter. Tror också att denna chef sätter fingret på ytterligare en svårighet – att ju längre du varit chef och ju mer positiv feedback du fått på ditt ledarskap, desto lättare är det att luta sig tillbaka och vara just – nöjd.
 
Ledarskap är färskvara
 
Ledarskap är färskvara – om du inte går framåt, så står du inte still – du går bakåt. När vi börjar nöja oss med att ”det är som det är och har det fungerat så här långt, fungerar det säkert också i framtiden” – i det ögonblicket kommer vi att börja falla tillbaka.
 
De gäller att orka sträcka sig framåt. Att aktivt leta efter sina förbättringspunkter. Att hitta glädje i att vara lite bättre som ledare i dag än igår. För att denna strävan ska bli möjlig, behöver du hitta och identifiera någon som får slipa på dig. Någon vars synpunkter du både efterfrågar och uppskattar. En person som är ärlig och som du kan känna dig trygg med – en person som du vet vill dig och ditt ledarskap väl.
 
Jag har ett barnbarn som spelar hockey på elit- och landslagsnivå. När hon gick på gymnasiet, så hände det att jag, som tidigare gymnasielärare, hjälpte henne genom att titta igenom texter som hon haft i läxa att skriva. När jag läst igenom vad hon skrivit, frågade hon ivrigt efter mina synpunkter. Om jag då sa att helheten var bra, men att det fanns vissa delar som var svagare, så hände det ALDRIG att hon som gensvar sa; ”men om resten är ok, så duger det väl …”. Med sin hårda hockeyträning i bagaget, där det verkligen gäller att satsa på ständiga förbättringar för att ta sig vidare, så var hennes reaktion alltid:
 
”Bra, mormor! Då skriver jag om det stycket!”
 
Mer än en gång slogs jag av hur självklart det var för henne att inte nöja sig, utan sträcka sig framåt.
 
Så  – vem är då en bra ledare! Svaret är – ingen! MEN! Genom att aktivt söka våra förbättringspunkter, öppna oss för feedback och jobba med det vi får höra – så kan vi alla bli bättre ledare; bättre – på väg mot bra!
 
 


Så blir du en bra ledare!
 
Träningsguide!

 
Om du inspirerats av artikeln och känner  – JA! Jag vill vara med och utveckla mitt ledarskap! Jag vill sträva efter att ta mitt ledarskap till nya nivåer! Då kommer här förslag på hur du konkret gör!
 
1.     Inspireras av bra ledare som du möter eller studerar på avstånd!
MEN! Kom ihåg att de också är människor med både styrkor och svagheter! Om du håller den tanken levande, så kommer deras sätt att leda att bli mer uppnåeligt för dig – och du kan på riktigt låta deras sätt att leda utmana dig att gå i samma riktning!
 
2.     Ge dig själv feedback!
Identifiera det som är bra – och som du därför ska förstärka, så att det förhållningsättet ännu mer kommer att prägla ditt ledarskap. Sträva också efter att aktivt leta efter dina förbättringspunkter – stora som små! Se dessa som utmaningar, som på sikt kommer att göra dig ännu mer inspirerad i ditt ledarskap.
 
3.     Hitta en person som du litar på som får slipa på dig!
Fråga aktivt efter vad den personen ser hos dig som ledare. Vad är bra? Vad skulle kunna vara bättre?
 
4.     Träna dig på att ta emot den feedback du får höra!
Försvara dig inte och förklara inte, utan försök i stället förstå varför ditt sätt att leda uppfattas som det gör. I den processen får du värdefull kunskap om hur de du är satt att leda ser på dig. Andras bild av oss, stämmer inte alltid med vår egen bild av oss själva. För att lyckas som ledare är det därför helt nödvändigt att skaffa sig kännedom om hur vi uppfattas av andra.
 
5.     Omge dig med ett team – själv är inte starkast!
Även om du är gruppens ledare, så fråga aktivt efter andras tankar och synpunkter på processer och skeenden som ni befinner er i. På det sättet får du själv viktig input, som kommer att underlätta för dig att landa i bästa tänkbara beslut. Samtidigt ger du också ditt team möjlighet att växa och utmanas, genom att du efterfrågar deras synpunkter. Verkligen en win-win situation!
 
6.     Nöj dig aldrig – tänk inte att nu är jag klar, ”färdigutvecklad” som ledare!
Det blir du aldrig – och det är just detta som gör möjligheten att vara ledare till en så levande och dynamisk funktion – något som, rätt använt, utvecklar dig hela livet!
 
 

Lycka till!
 

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

  • Angelina » Powerwoman!!:  ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”

  • Caroline » Var rädd om gnällspikarna!:  ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”

  • Linda » Underbara Mallorca!:  ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”

  • Christina » Omslaget klart!:  ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”

  • Carl Söderström » Omslaget klart!:  ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”

Bloggarkiv