Hitta kraften att trycka ifrån!

Hitta kraften att trycka ifrån!
Att skylla ifrån sig – det låter inte direkt som en egenskap värd att sträva mot. Ända sedan vi var barn har vi fått lära oss hur viktigt det är att ta ansvar för våra handlingar och att stå för det vi gjort. Självklart är det en god grund, när en karaktär danas. Att inte gömma sig bakom andra, att modigt kliva fram och säga – det var mitt fel – det ÄR viktigt för att bygga förtroende och varaktiga relationer. Men frågan är – kan det bli FÖR mycket? Kan det vara så att vi också parallellt med dessa goda egenskaper odlar en självförtryckande sida, som faktiskt kan leda till att vi tar på oss mer än vi borde?
Var ligger felet?
Efter en tentamen vid ett universitet, kollade två studenter vid samma tillfälle sitt resultat. Båda hade underkänt, vilket skulle komma att innebära omtentamen. Inget som någon av dem ville. Det intressanta är att dessa två studenter tog emot resultatet på helt olika sätt. Den ena studenten reagerade med att säga:
”Åh, det borde jag ha förstått. Jag tyckte det var svårt, trots att jag läst så mycket. Jag har faktiskt funderat på om den här kursen är något för mig…”
Den andra studenten reagerade helt annorlunda:
” Typiskt; jag tänkte det redan när jag skrev – helknäppa och irrelevanta frågor! Hade tentan haft en annan inriktning, hade jag inte alls kört! Jag kunde ju det här!”
Sanningen ligger förmodligen någonstans mittemellan. Kanske var tentan olyckligt sammansatt, men det kunde ju också vara så att tentan var svår på grund av kursens svårighetsgrad. Oavsett vilket, hade förmodligen den student som avfärdade frågorna som ”knäppa”, lättare att hitta kraften att sätta sig ner och plugga inför den stundande omtentan, jämfört med den student som bar på känslan att det här är nog för svårt för mig.
Vem är du?
Kanske känner du igen i dig i någon av personerna? Är du den som lätt slår ifrån dig, när något misslyckas och i stället hittar svaret utanför dig själv, eller är du den som tar på dig det som gick fel – i alla lägen?
När du knuffar till alla äpplen på affären så att de rullar ut på golvet – tar du då på dig hela ansvaret och tänker att ”du inte kan förstå att du kan vara så klantig” eller tänker du att ”hur kan de stapla äpplena så här – de måste ju inse att någon kommer att knuffa till dem?”
Att hitta kraften att trycka ifrån, när det är lämpligt, är en egenskap som vi alla behöver träna på. Ibland kanske det handlar om uppstaplade äpplen på en affär – men det kan också handla om att någon riktar sin frustration mot dig och vill ge dig ett ansvar, som rimligen inte bara är ditt.
Tryck ifrån!
I mitt jobb har jag vid många tillfällen mött medarbetare, som inte trivs på sin arbetsplats på grund av spänningar i kommunikationen. Inte sällan är det en chef som, ofta omedveten om sin kommunikationsstil, skapar spänningar genom att hänvisa till överenskommelser och beslut som han menar är tagna – vilket ofta visar sig inte stämma. Problemet är att chefens beteende gör hans medarbetare osäkra; ”hade vi kanske ändå kommit överens om detta, och jag hade glömt bort det?” Den osäkerhet som chefens kommunikationsstil sprider, gör att många hukar sig och i stället för att trycka ifrån, reagerar med ett:
”Ok, absolut, jag fixar det – hade helt glömt bort det…!”
Att ständigt huka sig och försöka gå en person till mötes, som ofta strör antydningar om slarv omkring sig – det är inte hälsosamt. Här är nyckeln att våga trycka ifrån. Att våga ta tag i den känsla av orättvisa som infinner sig inombords och helt enkelt säga:
”Det du säger nu känner jag inte igen – det har du inte sagt tidigare, men jag kan fixa det under dagen.”
Att på detta sätt ta tag i din upplevelse av kommunikationen, kommer att ge dig ett helt annat välbefinnande. Du har stått upp för dig själv; inte krupit ihop med känslan av att du verkar ha missat något – något som du inte ens var medveten om låg på ditt bord.
Så enkelt, men ändå så svårt. Du kommer att märka att du inte behöver agera på detta raka och direkta sätt många gånger, innan en förändring sker. Den person som på ett ogenomtänkt och slarvigt sätt tidigare enkelt kunnat skuldbelägga dig – den personen har nu mött mottryck. Det kommer att innebära att er kommunikation i framtiden blir mer jämlik. Det finns många som kan berätta om att när man vågat sig på ett mottryck, så har den aktuella chefen också upphört med den överlägsna och slarviga attityd som inneburit att medarbetare blivit osäkra. När kommunikationen blir mer jämbördig, läggs grunden till ömsesidig respekt.
Ibland är det sunt att skylla ifrån sig – att säga att felet inte är ditt. Att inte ta på sig det andra vill lägga på dig, som du känner inte stämmer. Att inte bara tänka att man är klantig när alla äpplen rullar över golvet – det kan faktiskt vara affärens fel! Ruska upp dig och gå vidare! Att alltid tänka ”det borde jag ha förstått” , kommer att bromsa din framfart och göra dig alltför försiktig!
Test!
Att hitta kraften att i vissa lägen trycka ifrån, är både viktigt och hälsosamt. Därmed inte sagt att det är en metod som ska tillämpas i alla lägen. Här kommer ett tips till dig, om du vill testa hur en vanlig vardag ser ut i ditt liv.
Välj ut en specifik dag när du bestämmer dig för att tänka lite extra på hur du agerar i olika situationer.
Ställ dessa frågor till dig själv:
· Har det funnits tillfällen under dagen, när du tagit på dig det ansvar som tydligt var ditt?
· Har det också funnits tillfällen, när andra indikerat att du borde ta på dig ansvaret, men när det inte känts alldeles givet för din del?
· Har det funnits tillfällen, när andra försökt skuldbelägga dig, för sådant du inte ensam är ansvarig för?
· Har det funnits tillfällen när du skuldbelagt dig själv och därför direkt tagit på dig ansvaret för en uppkommen situation? Har dessa situationer verkligen enbart varit ditt fel?
Vi är alla olika. En del av er som läser detta, har tendensen att snabbt ta på er det ansvar och de förebråelser som andra vill lägga på er. Andra har desto lättare att skylla ifrån sig och lägga skulden på alla andra, utom på sig själva. Vissa går sorglöst vidare, utan att ens uppfatta att någon tyckt att de hade en del i en uppkommen situation. Här finns också de personer som oreflekterat skuldbelägger andra, utan att tänka på hur tufft det är att vara den som tar mot denna typ av kommunikation.
Vem påminner du mest om? Sanningen är nog att vi alla kan ha drag av samtliga kommunikationsstilar vid olika tillfällen. Vi behöver alla sträva efter att ta det ansvar som är vårt, men också att tydligt trycka ifrån när någon vill förminska oss genom att påpeka våra brister eller påstå saker som inte stämmer. Inte minst behöver vi ge akt på oss själva, så att vi kommunicerar med andra som vi vill att andra ska kommunicera med oss!
Kommentera gärna:
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
-
Angelina » Powerwoman!!: ”Så kul att ses igen! Kramar Angelina”
-
Caroline » Var rädd om gnällspikarna!: ”Jättebra artikel som jag läst flera gånger. När jag läste artikeln insåg jag att..”
-
Linda » Underbara Mallorca!: ”Kan bara hålla med! Fantastiska tips o bilder o vill ju som sagt ha en ny versio..”
-
Christina » Omslaget klart!: ”Hej Carl! Så roligt att du vill beställa min bok! Den 20 juni är den här! Hälsn..”
-
Carl Söderström » Omslaget klart!: ”Hej Christina! Jag lägger gärna en förhandsbeställning på din nya bok. När komme..”